δουλεύοντας από το σπίτι με άνεση και στυλ

Αποτελεσματική εργασία από το σπίτι χωρίς να χάσουμε το στυλ μας. Είναι εφικτή;

Εργασία από το σπίτι και νέα δεδομένα

Μπορεί με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωναιού όλο και περισσότερος κόσμος να χρειάζεται να δουλεύει από το σπίτι, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι ,για τους οποίους αυτό ήταν πάντα η καθημερινότητά τους.

Εμένα μου προέκυψε όταν συνειδητοποίησα στα 47α γενέθλιά μου πως την μεγαλύτερη πολυτέλεια που θα μπορούσα να προσφέρω στον εαυτό μου, είναι ο χρόνος. Εκείνη την ημέρα αποφάσισα πως θέλω να πηγαίνω για τρέξιμο κάθε πρωί, χωρίς άγχος, να μην ταλαιπωρούμαι κολλημένη στην κίνηση και να τρώω κάθε μεσημέρι με τα παιδιά μου.
Συνεπώς ο επιβεβλημένος εγκλεισμός και η καθολική απαγόρευση δεν άλλαξαν ιδιαίτερα την καθημερινότητά μου.

Τηλεγρασία - πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αρχικά να αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τις επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους, η τηλεργασία βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και επιφέρει οικονομικά οφέλη, κυρίως μέσω της μείωσης των μετακινήσεων. Για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο η τηλεργασία αυξάνει τις ευκαιρίες απασχόλησης για κοινωνικές ομάδες, που έως σήμερα είχαν περιορισμένη δυνατότητα παροχής εργασίας (π.χ. ΑμΕΑ και νέες μητέρες), αλλά και για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ έχει και παράλληλα οφέλη για το περιβάλλον, λόγω της δυνητικής μείωσης της κίνησης των οχημάτων στους δρόμους και της αντίστοιχης εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων. Περισσότερες πληροφορίες για την μελέτη που έχει διεξαχθεί από τον ΣΕΒ μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο εδώ.
Για τις επιχειρήσεις, τα κυριότερα οφέλη είναι η αύξηση της παραγωγικότητας μέχρι και 50%, η προσέλκυση και διατήρηση προσωπικού νεότερων ηλικιών, η μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά και η μείωση εκτάκτων απουσιών.

Παράλληλα όμως η εργασία από το σπίτι έχει και μειονεκτήματα. Σίγουρα αποτελεί μία νέα πραγματικότητα για πολλούς, ενδεχομένως να παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, όπως αδυναμία συγκέντρωσης (όταν συμβιώνουμε με άλλα άτομα), πρόβλημα χώρου (εάν κάποιος έχει πολύ περιορισμένο χώρο στην κατοικία του), και δυστυχώς, παντελή έλλειψη στυλ. Η άνεση του ότι δουλεύουμε από το σπίτι, μας οδηγεί στην σκέψη ότι θα φορέσουμε τις πιτζάμες μας ή το αγαπημένο μας φούτερ για να είμαστε άνετοι. Αυτό βέβαια κρύβει μια παγίδα. Την παγίδα του ότι κάνουμε το σπίτι μας γραφείο. Ξεχνάμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε, συμβιβαζόμαστε στην ιδέα ότι είμαστε δίπλα στην οικογένειά μας και ο χρόνος περνάει δουλεύοντας μάλλον περισσότερες ώρες.

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι είναι πολλοί οι λόγοι που μπορούν να κάνουν τη δουλειά πραγματική απόλαυση, αρκεί να ακολουθήσεις κάποια απλά βήματα. 

Η λύση σε όλα αυτά είναι απλή και δοκιμασμένη. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να πηγαίναμε στο γραφείο ή στο χώρο εργασίας. Αυτό σημαίνει απλά ότι πρέπει να φορέσουμε τα ρούχα που θα φορούσαμε να πάμε σε ένα ραντεβού ή στο καθιερωμένο group meeting στην εταιρεία.

Βασικοί κανόνες για σωστή εργασία από το σπίτι

Αρχικά, όταν κάποιος δουλεύει από το σπίτι και προσπαθεί να είναι αποδοτικός, είναι πολύ σημαντικό να έχει πειθαρχημένη ρουτίνα. Να την ακολουθεί πιστά και καθημερινά και να οργανώνει το χρόνο του με σωστά δομημένο χρονοδιάγραμμα. Ακόμη και εάν αυτό φαντάζει πιεστικό, σκεφτείτε ότι, το να δουλεύεις από το σπίτι σημαίνει πως βρίσκεσαι σε έναν χώρο που σου αρέσει γιατί τον έχεις φτιάξει όπως εσύ θέλεις, βάζεις τη μουσική που θέλεις, πίνεις τον καφέ σου όπως ακριβώς σου αρέσει και κυρίως, όλα αυτά, χωρίς παπούτσια!

Προσωπικά, τις ημέρες που επιλέγω να εργάζομαι από το σπίτι, ακολουθώ την εξής ρουτίνα.
Σηκώνομαι νωρίς το πρωί και πηγαίνω για τρέξιμο ή περπάτημα, ανάλογα με τη διάθεση της ημέρας. Μου αφιερώνω ένα δεκάλεπτο διαλογισμού μπροστά στη θάλασσα, ηρεμώντας το πνεύμα μου και επιστρέφοντας στη φύση όση ενέργεια μου προσφέρει.

Σωστή προετοιμασία για τηλεργασία

Σειρά έχει η πρωινή ρουτίνα ομορφιάς, οπωσδήποτε ελαφρύ μακιγιάζ και η περιποίηση των μαλλιών μου. Σε καμία περίπτωση δε θα δουλέψω με πιτζάμες ή αταίριαστα ρούχα. Έχω προσέξει πως είμαι πολύ πιο παραγωγική και σίγουρα πιο δημιουργική όταν προσέχω την εμφάνισή μου μέσα στο σπίτι την ώρα της δουλειάς. Δεν αγχώνομαι εάν παρουσιαστεί skype ραντεβού εκτός προγράμματος, ούτε εάν πρέπει να κάνω live ραντεβού με πελάτες.

Φορέστε τα ρούχα που σας κάνουν να νιώθετε άνετα

Επιλέγω να φοράω άνετα ζεστά ρούχα, μαλακά υφάσματα, πουκάμισα με φαρδιά πουλόβερ, φορέματα με μακριές ζακέτες και πάντα ζεστές, πολύ ζεστές, χοντρές κάλτσες! Αυτό που δε λείπει από την καθημερινότητά μου, και σε περιόδους κανονικότητας και σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες γενικής απαγόρευσης, είναι το άρωμά μου και τα κοσμήματά μου. Και τα δύο μου προσφέρουν την αίσθηση πολυτέλειας που μου είναι απαραίτητη στη διάρκεια της ημέρας και που βοηθούν τη διάθεσή μου να παραμένει καλή.

Μην ξεχάσετε τα αγαπημένα σας κοσμήματα

Αυτό που δε λείπει από την καθημερινότητά μου, και σε περιόδους κανονικότητας και σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες γενικής απαγόρευσης, είναι το άρωμά μου και τα κοσμήματά μου. Και τα δύο μου προσφέρουν την αίσθηση πολυτέλειας που μου είναι απαραίτητη στη διάρκεια της ημέρας και που βοηθούν τη διάθεσή μου να παραμένει καλή.
Στον σύνδεσμο εδώ εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα κοσμήματα της συλλογής του tesoro4you.com

Η συμβουλή μου σε κάποιον που χρειάζεται να εργάζεται από το σπίτι είναι να φέρει όλη αυτή την κατάσταση στα μέτρα του. Να καθορίσει σε ποιον χώρο θα δουλεύει, τον οποίο θα οργανώνει από την προηγούμενη μέρα και θα τον έχει πάντα καθαρό. Ιδιαίτερα σημαντικό, να καλλιεργηθεί ο σεβασμός στο χώρο και στους χρόνους όλων όσοι συμβιώνουν κάτω από την ίδια στέγη, διότι είναι η πρώτη φορά που πρέπει να χωρέσει η διαφορετική δραστηριότητα όλων μας μέσα σε κάποια τετραγωνικά.

Απολαύστε την ευελιξία που προσφέρει η εργασία από το σπίτι και αξιοποιείστε τον επιπλέον χρόνο κάνοντας όσα σας ευχαριστούν!

 

Tesoro by Kalliopi Katsoulidi!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Καλάθι αγορών
Επιστροφή στην κορυφή